|
Szertartás és vendégség
Esküvői menetrend
|
|
| timcsiri • 2010.jan.22. - 12:24 |
|
És lányok. Ne fog nektek hiányozni az a pénz, ami evvel kiesik?
|
|
|
| kirina • 2010.jan.22. - 12:29 |
|
Nem mindenhol szokás annyi pénzt bedobálni a közösbe.
Sőt mis is jártunk már úgy esküvőn, hogy a nászajándék után már nem maradt pénzünk táncoltatni a menyasszonyt, mert nem engedhettük meg magunknak a dolgot.
Kellemetlen is volt a számunkra.
Én sem akarok senkit ilyen helyzetbe hozni, pluszban felmértem, hogy a mi vendégeinknek a nászajándék pénz is elég megterhelés, és akkor még sokkoljam őket ezzel?!
|
|
|
| mandi • 2010.jan.22. - 12:30 |
|
aki oda akarja adni, az odafogja menyatánc nélkül is. már az a szokás, hogy pénzt adnak, és ha van menyatánc bedobják, ha nem odaadják külön. szerintem nem esik ki pénz azért, ha nincs menyatánc.
|
|
|
| helgabelga • 2010.jan.22. - 12:38 |
|
a mi családunkban is így van, ahogy Mandi írta, a borítékok repkednek akkor a kosárba. a vőlegényeméknél meg külön van ajándékozás, menyasszonytáncnál meg még pár lejt bedobnak, és ha nagy a vendégsereg, akkor ott is összegyűlhet pár tízezer forintnyi összeg. de nekem ez nem hiányzik, már kezdjük ott, hogyha a pénzre mennénk, akkor meghívnánk fűt-fát mint ahogy ott szokás, mert elég komoly pénzeket osztogatnak, és idáig mindenkinél azt hallottam 150-250 fős esküvők után, hogy még egyszer annyi pénz megmaradt tisztán, mint amennyibe került az egész. forintban néhány millióról beszélünk...
|
|
|
| timcsiri • 2010.jan.22. - 12:42 |
|
Félreértés ne essék. Mi sem a pénzre megyünk. És mi is pénzt kértünk nászajándéka. Mert mindenki tudja, hogy éppen házvásárlás előtt állunk, és jól jön az a kis pénz. Én pedig személy szerint jó bulinak tartom a menyasszonytáncot. Nálunk például gyertyafény keringő nem lesz, mert a párom nem nagyon szeret táncolni, és nem akarok iylet a nyakába varrni. Helyette inkább táncolok én menyasszonytáncot. És ha még pénz is jön belőle be, akkor annak csak örülni tudunk.
|
|
|
| gabicica • 2010.jan.22. - 12:43 |
|
bálunk is van menyasszony tánc. nos mit kitaláltuk, hogy a szokás is megmaradjon és mégse legyen kellemetlen senkinek, hogy nem marad már pénze, ezért mi mindenkitől azt kérjük, hogy 1 darab feladott lottószelvényt hozzon magval. ez lesz a beugró a menyasszonyi táncba. ez 230 Ft. és hogy nekünk hoz e szerencsét az meg kiderül:)))))
Eddig még mindenhol nagyon tetszett a lottós menyasszony tánc.
|
|
|
| helgabelga • 2010.jan.22. - 12:45 |
|
én sem arra céloztam, hogy bárki is arra menne. egyébként a legutóbbi esküvőn, amin voltam, a menyasszonyt a 150 vendégből kb. 10 kérte fel a menyasszonytáncnál. annyira gáz volt, hogy akkor megfogadtam, az én esküvőmön biztos nem lesz, mert nem szeretnék így beégni véletlenül sem.
|
|
|
| timcsiri • 2010.jan.22. - 12:49 |
|
Helga az sajnos vendégseregtől is függ Nálunk ilyenre nem látok esélyt ( hála az égnek ).
|
|
|
| helgabelga • 2010.jan.22. - 13:04 |
|
Szerintem a menyasszonytól is. Voltam más esküvőkön is, ahol mondjuk a vendégsereg 30%-a kb. azonos volt. Ez a menyasszony egy kicsit visszahúzódóbb volt, nem olyan nagy szájú, nagy bulizós. A vőlegényemet pl. az egyik barátja előre küldte, hogy táncoltassa meg, és lássa, tud-e rendesen csárdást táncolni... na velem itt nagyon mellélőnének...
|
|
|
| kirina • 2010.jan.22. - 13:23 |
|
Nálunk sem menyasszonytánc, sem gyertyafénykeringő nem lesz.
Mi nem vagyunk oda ezekért.
Ott meg ahol a vendégsereg nem is olyan táncoslábú, csak égés lenne belőle, hogy alig kérnek fel.
Azt viszont tény, hogy profitálni egy esküvőből kb 120-150 főtől lehet csak, addig veszteséges a dolog.
Aki meg pénzt akar adni, az úgyis beteszi a borítékba amit gondol, és oda tudja adni mint nászajándékot. Egyet értek Mandival és Helgabelgával.
|
|
|
| tvirag • 2010.jan.22. - 16:40 |
|
Gondolom senki nem a pénzre utazik, ellenben mindenhol jól jön, ennyi kiadás után. Mi sem a meghívó nem írtuk bele, hogy azt kérünk, és tánc sem lesz, de az én oldalamról érkezők mind megkérdezték, hogy mit szeretnénk. Én abból indultam ki, amit már írtatok, hogy aki elhozta, rászánta, az valahogy csak odaadja, ha tánc nincs is.
Viszont azt meg akartam kérdezni, hogy ti kiraktok-e valamit, amibe dobhatnak. Mert tényleg nem akarunk tolakodóak lenni, ha semmit nem hoz valaki, azzal sincs gond. De ha oda szeretné adni, lehet, hogy kevésbé kellemetlen bedobni egy ládába vagy másba, mint kézben szorongatva átadni, nem? Mégis ördögi kör, mert ha meg kiteszünk bármilyen dobozt, az úgy tűnik, elvárjuk.????
|
|
|
| mandi • 2010.jan.22. - 16:45 |
|
nálunk volt doboz, de nem volt kirakva, hanem, ahogy odaadták mi abba bedobtuk. nem kezdtük el nézegetni, megköszöntük szépen és ennyi. aki pénzt szán, annak nem kellemetlen átadni sem. ha nagyon kellemetlennek érzi, akkor mellé valami apró tárgyajándékot és abba beleteszi, vagy mellérakja.
ha kirakod az tényleg olyan, mintha elvárnád. nem kell ezen parázni, mindenki meg fogja oldani, hogy hogyan adja át.
|
|
|
| helgabelga • 2010.jan.22. - 17:20 |
|
Erdélyben úgy csinálták, hogy volt egy ház alakú doboz, és a vőfély egyszer csak bemondta, hogy akkor most jön az ajándékozás, és mindenki beállt a kilométer hosszú sorba a borítékjával. Ott bedobta a házba a borítékot, majd a pár átadta a köszönőajándékot.
Őszintén szólva nekem ez a sorbanállósdi sem szimpatikus. Nálunk szerintem úgy lesz, mint Mandiéknál volt, amikor akarják, odaadják. Szerintem ez egyáltalán nem kellemetlen, elvégre ajándékot adnak. Nálunk szerencsére mindkét családnál egyértelmű, hogy pénzre van szükségünk, és nem is jellemző, hogy ajándékot adnának más esküvőjén sem.
Tényleg, már régóta akartam kérdezni, itt mikor szokták átadni a köszönőajándékot?
|
|
|
| lilamokus • 2010.jan.22. - 17:31 |
|
Általában már a vacsora helyszínén a megérkezéskor ott van az asztalon mindenkinek a helyénél.
|
|
|
| tvirag • 2010.jan.23. - 10:40 |
|
Nekünk is az asztalon lesz terveim szerint a köszönőajándék (hozzácsatolva az ültetőkártyához).
|
|
|
| angela0223 • 2010.jan.23. - 14:02 |
|
Sziasztok csajok!
Idén lesz az esküvőnk és még annyira nem állt össze bennem a kép, hogy hogyan legyen az egész nap. Szeretném a segítségeteket kérni. Mivel én is elég babonás vagyok én se szeretném ha a párom meglátna a szertartás előtt. Sajnos nekünk nem lesz templomi esküvőnk,mert a párom és családja egyáltalán nem vallásos és náluk nem is szokás. Úgyhogy beleegyeztem, hogy ne legyen. Mivel 5 órakor lesz a polgári és előtte 4-re tervezzük a lánykikérést és a búcsúztatót, nekünk sajna muszály lesz előbb fotózkodnunk. A fotósunk is mondta, hogy ha igazán jó képeket szeretnénk muszály lesz előtte egy pár órával fotózkodni.Mert utána nem igen lesz időnk.Tehát annyira tanácstalan vagyok, hogy hogy legyen az egész napom.
|
|
|
| angela0223 • 2010.jan.23. - 14:32 |
|
Nálunk lesz menyasszonytánc,mivel nálunk szokás. Az lenne a furcsa ha nem lenne. Szerintem nagyon klassz és szép dolog. De ez a mi véleményünk a párommal.Ha már a fele visszajön az esküvői költségeknek akkor már nagyon jó jártunk.A mi családunk ad a menyasszonytánckor, ezért persze nagyon szerencsés vagyok.De akinek nem érez erre hajlamot a családja és a vendégei annak tényleg felesleges, mert az szerintem is ciki ha senki nem megy oda megtáncoltatni a menyecskét.
|
|
|
| mandi • 2010.jan.23. - 15:04 |
|
angela0223, nálunk is volt lánykikérés, és 4-kor a szertartás (nekünk sem volt templomi). én ragaszkodtam hozzá, hogy csak a lánykikérésen lásson a párom először, így mi ezt hoztuk előrébb és a fotózás a kikérés és a szertartás között volt.
mindenkinek mondtuk, hogy mi itt el fogunk menni 2 órára, tehát akkor jöjjenek a kikérésre, ha nem veszik zokon, hogy utána 2 órát nem fognak minket látni. sokat eljöttek így is.
igaz ez esetben plusz kiadás, hogy sokára lesz még vacsora és illik valami kajával (saláta, szendvicsek stb.) készülni a lánykikérésre és a 2 órás várakozásra.
|
|
|
| agh • 2010.jan.23. - 19:12 |
|
angela0223,
nálunk is hasonló lesz a nagy nap menete, mint nálatok: fotózás kb du. 2kor (v 1kor), aztán lánykikérés, aztán polgári szertartás nekünk is 5kor, templomi nekünk se lesz és éjfélkor természetesen menyasszonytánc, nálunk is abszolút szokás m.táncot tartani és akárki akármit gondol, persze h azt reméljük, h minél több pénz összegyűljön. nincs ebben semmi szégyellnivaló.
|
|
|
| angela0223 • 2010.jan.24. - 20:05 |
|
Szia mandi és agh!
Köszönöm a tippeket, vagy tanácsot, hogy hogy legyen a nagy nap. Egyébként már alig várjuk. Mi is reméljük, hogy tényleg összejön a menyasszonytáncból egy jókora kis összeg.Hiszen beakarjuk fektetni egy kis családba!
|
|
|
| annamari • 2010.jan.25. - 03:55 |
|
agh----irtad hogy nalatok a fotozas hamarabb lessz mint a lanykikéres.
Nalunk is igy jonnek csak ki a lépesek ,hogy eloszor lessz a oltozkodés ami kamerazva fényképezve lessz aztan jonne ertem a parom majd menénk fénképezkedni,utana parom haza megy ott lesz a bucsuztato a szuloktol majd megy a resti helyszinere a vendégeket fogadni a szulokkel egyut. Utana jonnek engem kikerni tolunk megyunk a templomba ,majd a restibe mulatozni.
Mert olyan rossz erzesem volt emiat hogy a parom hamarebb fogg latni mint a lanykikeres,de mostmar azert megnyugottam hogy nem csak nekem lessz igy. Meg lehetne oldani eskuvo alatt is de akkor csak egyszeru lanykikeretesem lenne vagy hagynam a vendégeket varakoztatni 1,5 orat vagy marcsak este tudnanak fényképezkedni.A kameran majd nem fog lehetni latni hogy hogy a fényképészhez hamarabb volt menve mint a kikérés mert a kameran a fényképek nem lesznek rajta.
|
|
|
| annamari • 2010.jan.25. - 05:10 |
|
Látom hogy nálatok nem szokás annyira nagy kajálást csinalni nalunk van
eloétel,,,, toltot sunka
leves
fo étel
desszert.fagyi ...
második
itt is valami leves
sult husok tobb fajta 1/2 krumpli ,rizs ,saláta
eskuvoi torta
harmadik
disznotoros ételek,savanyusággal.
|
|
|
| bigtrip • 2010.júl.30. - 13:01 |
|
sziasztok!
Nem sokan szoltak mosnanaban ehhez a topikhoz!
Kinek hogy alakul vagy alakult a nagy nap? Nekunk 3/4 5korul er veget a templom, utana csoportfoto.
5-re ater a vendegsereg a vacsi helyszinere. Majd elmegyunk fotozni -mi sem talalkozunk a templomig :)
19:15 korul visszaerkezunk, koccintas, stb.
19:30-45 korul vacsi. jatek, ha valaki akarja atadja az ajandekot.
20:15 korul vetites.
21:15 vacsi vege, kaveszunet.
21:45 jatek, nyitotanc
23:15 torta vagas
24:00 menyatanc
01:15 kaja, buli
Mit gondoltok, milyen?
|
|
|
| monroe • 2010.júl.30. - 13:15 |
|
bigtrip - a készülődést hogy tervezed? pl fodrász hánykor?
mi is csak a helyszínen találkozunk, ezért érdekel :)
- 5től 7ig mit csinálnak a vendégek?
- éjjel 1kor lesz még valaki éhes?
nekünk 6kor lesz a szertartás, a helyszínen, kb fél 7ig. utána koccintás, csoportfotó, aztán egy kis fényképezkedés, és 8tól a vacsora. mi úgy döntöttünk, hogy nálunk nem lesz éjféli menü, ha valaki jól lakik 9kor, az úgysem tud enni éjfélkor megint, pláne, ha közben vannak sütik is.
plusz jóóó meleg napunk lesz (erre koncentrálok), akkor pedig nem kívánjuk a sok ennivalót.
|
|
|
| szezsu82 • 2010.júl.30. - 13:22 |
|
Én azért ennyire nem tervezem meg az este menetét...Persze azt tudom hogy hányra megyek fodrászhoz, hányakor kezdődik a fotózás szertartás...A többi meg adja magát majd az este során, persze sorrend megvan, meg kb idő... De nem ennyire konkrétan...
|
|
|
| katy272727 • 2010.júl.30. - 13:41 |
|
Tök jó ez a topic
Nálunk így lesz:
- reggel 3/4 8-tól fodrász a tanúmmal
- tíztől sminkes szintén a tanúmmal
- közben a párom és az öcsém elviszik a piákat és a többi cuccot a szállodába, és elhozzák a virágokat
- fél12-12 körül odamegyünk a szállodába, kb. fél órát dekorálunk (menükártyák kihelyezése stb.)
- utána mindannyian átöltözünk
- 2 és 3 között megérkeznek a vendégek, elfoglalják a szállást stb. (közben pogácsával és alkoholmentes italokkal kínáljuk őket)
- 3-tól fél négyig feldíszítjük az autókat
- fél4kor indulás nászmenetben a házasságkötőteremhez
- 4től szertartás
- kb. fél5től csoportképek a házasságkötőteremnél (helyszínt lásd az albumomban, nem kispálya )
- 3/4 5 körül érkezik egy fagylaltoskocsi a házasságkötőteremhez
- 3/4 5 - 5 körül lelépünk fotózni. A vendégek ismerkednek, pihennek a szállodában, fürdenek a Velencei tóban, úsznak a szálloda medencéjében, megnézik a környék nevezetességeit (ezekről kinyomtatunk nekik infókat).
- 7 körül mindenki visszaérkezik a szállodába
- fél8tól vacsora
- 10kor menyasszonyi torta
- 11kor a párom húgának meglepetése
- 12kor menyasszonytánc
- utána buli
Játékok igény szerint (összeírtunk párat, vőfély nem lesz). Be kéne még suvasztani valahova a gyertyafény keringőt (fél12 körül esetleg), ill. vacsi után "nyitótánc". Éjféli menü nem lesz, visszatálaltatjuk svédasztalosan ami megmarad a sültes tálakból, ill. lesz egy csomó pogácsa meg sütemény.
Négyen leszünk az "alapcsapat", a párom, egy barátnőm, a tesóm és én, akik nem számítunk vendégnek, hanem - ahogy a programból is láttátok - reggeltől együtt dolgozunk az esküvő sikerén. Szerintetek érdemes magunknak aznapra valami kaját szervezni a vacsorán kívül, vagy én pl. örüljek, ha nem rókázok az idegességtől? Rendeljünk magunknak vm ebédet, vagy tök fölösleges?
|
|
|
| bigtrip • 2010.júl.30. - 13:55 |
|
Fogalmam sincs, mit csinalnak majd, de a CM valszeg kitalal majd valamit. :)
A kornyeken szokas ejfel utan enni adni, ha nem lenne, hianyolnak -en uti nem leszek ehes, a legutobbi lagzin, amint voltam is alig ettem, nem voltam ehes. Ejfel utan is csak megkostoltam a kajat, mert hetek ota arra fajt a fogam, s ha mar ottvoltam, beleettem :)
Az eskuvore 4-re volt idopont csak.
Fodrasz, sminkes 10 es del kozott, egy helyen vannak.
|
|
|
| potty • 2010.júl.30. - 16:02 |
|
Én még nem tudom de én nem akarok ilyen korán kelni
És tuti szeretnék enni is még ha csak egy gyors szendicset vagy salit vagy ilyesmit mert ájulós vagyok...legalább szőlőcukor meg valami csoki legyen nálad!
|
|
|
| lilamokus • 2010.júl.30. - 17:56 |
|
Katy!Szerinted lesz valaki aki fog fürödni a Velencei tóban?Én nem hiszem,hogy ha elmegyek egy lakodalomba,felöltözöm,kisminkelem magam, megcsinálom a hajam, akkor fürödnék.
Valamit mindenféleképpen egyetek,mert azért reggeltől estig hosszú ám az idő.Én 7-kor reggeliztem és délben tudtam enni,sőt éhes is voltam.
|
|
|
| katy272727 • 2010.júl.31. - 14:12 |
|
Lesz, apám és az öcsém hónapok óta erre készül. Már most szervezik, hogy a szertartás után hol tudnak majd átöltözni
Oké, akkor szervezünk majd valami kaját. Rendelünk egy pizzát vagy ilyesmi
|
|